Как се добива и обработва травертинът?

Камъкът се добива в каменоломни, като първо се вади на големи блокове, които се режат на големи плочи, т.нар. фаши. При рязането на камъка се прилагат два метода – напречно рязане и фладерно рязане. Около 90% от травертина се реже напречно, т.е. блоковете се разрязват на успоредни пластове. При фладерното рязане, наречено още „рязане по фладера“ или „рязане по водата“, блоковете се обръщат и се режат на перпендикулярни пластове. Представете си, че режете дърво. То може да се отреже хоризонтално (напречно) или вертикално (надлъжно). Ако го разрежете вертикално се откриват жилките му. Същото е и с камъка – при фладерно отрязания камък ще видите пластовете жилки, които го пресичат.

Фашите травертин могат да бъдат обработени по различни начини – опесъчаване, шлайфане, антикиране, запълване, запълване с шлайфане, бучардисване и полиране. С термина „чукнати ръбчета“ се означава обработката на ръба, а не на повърхността на камъка както останалите видове обработки. Възможни са комбинации като шлайфане с чукнати ръбчета или антикиране с чукнати ръбчета.

След като преминат съответните обработки, фашите се изпращат в специализирани цехове, където се режат и оформят в различни изделия с различни големини и дебелини – всякакви размери плочки и павета, както и специално рязани продукти като плотове, стъпала, первази, облицовка за камини, а също така и аксесоари за баня като мивки и душ корита.

Търсите нещо оригинално?

За повече информация

  • България
  • Бургас, 8005
  • СПЗ - БУРГАС

© 2020 stonedecor.bg